Öljyhiushoito – Miksi Se On Tehtävä

Öljyhiushoito on hiuksia kaunistava menetelmä, joka on tehtävä niin säännöllisesti kuin mahdollista. Öljyhiushoito tulisi tehdä ainakin kerran viikossa, ellei hiukset ole todella vaurioituneet. Tässä tapauksessa öljyhiushoito tulisi tehdä jopa joka toinen päivä.

Lyhyesti sanottuna, öljyhiushoito muistuttaa hiusnaamion käyttöä. Ne eroavat toisistaan vain kahdella tavalla, hiusöljyn koostumus eroaa hiusnaamion koostumuksesta ja hiusöljyä voi asettaa myös päänahkaan, ei ainoastaan hiuksiin.

Öljyhiushoito ainut sekä hiuksia kaunistava että syvästi elvyttävä menetelmä.

Öljyn molekyylit tunkeutuvat hiuksiin ja hiustuppiin, tuoden mukanaan elvytystä, ravitsevia ainesosia sekä suojan kaikkia mahdollisia myrkkyjä vastaan. Lisäksi, luonnolliset öljyt luovat eräänlaisen suojakerroksen hiusten ympärille, joka suojaa hiuksiin pyrkiviä ympäristön myrkkyjä. Tuloksena hiusten ikääntymisprosessit hidastuvat tehokkaasti.

MITEN ÖLJYHIUSHOITO TEHDÄÄN – MENETELMÄT

Öljyhiushoidon voi tehdä monella tavalla. On kuitenkin muistettava, että jokainen menetelmä vaikuttaa hiuksiin eri tavalla (koskien vahvuutta). Toisin sanoen, hiukset voivat kohdata intensiivisen elvytyksen hiustuppien syväelvytyksen ansiosta tai vain tulla hellästi ravituiksi ja suojatuiksi riippuen menetelmästä.

ÖLJYHIUSHOIDON TYYPPEJÄ

Alla oleva erittely kuvaa öljyhiushoidon eri käyttömenetelmiä. Ne ovat järjestetty hiuksia kaunistavasta intensiivisemmästä käsittelystä hellimpään käsittelyyn.

1. YÖN YLI VAIKUTTAVA ÖLJYHIUSHOITO – hiusöljyä on asetettava kosteisiin tai kuiviin hiuksiin ja (tai, pääasiassa) päänahkaan. Öljyn on vaikutettava koko yön tai ainakin tunnin, jotta öljyn sisältämät molekyylit pääsisivät hiustuppien sisälle ja hiusten varsiin.

2. ÖLJYHIUSHOITO ENNEN SHAMPOON KÄYTTÖÄ – tässä menetelmässä on kyse öljyn jättämisestä hiuksiin (ja päänahkaan) noin 15 minuutista puoleen tuntiin, jonka jälkeen öljy huuhdellaan pois hellävaraisella shampoolla. Öljyn vaikutusaika lyhenee mutta se onnistuu silti ravitsemaan hiuksia sekä hiustuppia. Helpottaakseen öljyn toimintaa, on suositeltavaa asettaa muovimyssy tai lämmin pyyhe pään ympärille. Sitä ei usein muisteta, mutta luonnolliset öljyt tulevat hyvin toimeen lämmön kanssa. Korkeat lämpötilat tekevät öljyn toiminnasta intensiivisemmän.

3. HOITOAINE JA ÖLJYHIUSHOITO – tässä menetelmässä on kyse muutaman öljytipan yhdistämisestä hiustenhoitoaineeseen tai hiusvoiteeseen. Tätä sekoitusta on asetettava hiuksiin, sitä ei tulisi asettaa suoraan päänahkaan – hoitoaineet ja voiteet voivat latistaa hiuksia. Eli, hiusöljyt vahvistavat hiustenhoitotuotteiden vaikutuksia.

4. ÖLJYHIUSHOITO SHAMPOON KÄYTÖN JÄLKEEN – tämä on hellin öljyhiushoitomenetelmä ja se on myös hyödyllinen hiuksille. Tässä menetelmässä öljyä asetetaan hiuksiin niiden keskiosasta alaspäin. Hiukset voivat olla joko kuivat tai kosteat käsittelyn aikana. Hiusöljyn toimintaa voi verrata hiuksiin jätettävään hoitoaineeseen tai vaurioituneiden latvojen seerumiin.

5. HIUSSUIHKE & ÖLJYHIUSHOITO – tässä menetelmässä yhdistetään osa hiusöljystä (yleensä noin 5 ml, eli teelusikallinen) veteen ja lisätään kreatiinia, hyaluronihappoa, yrttisekoitusta ja aloe veraa… tai mitä tahansa muuta käden ulottuvilla olevaa tuotetta, jonka toiminta on hyödyllistä hiuksille. Voit käyttää esimerkiksi hunajaa, sitruunamehua tai maitoa. Koko sekoitus on kaadettava pulloon suuttimella, jotta nestettä voisi suihkuttaa.

ÖLJYHIUSHOIDON MENETELMÄT – MIKÄ NIISTÄ ON PARAS?

Tässä tapauksessa yhtä selvää vastausta ei ole. Jotkut hiukset tulevat toimeen yön yli vaikuttavan öljyhiushoidon kanssa ja toiset taas tunnin vaikuttavan öljyn kanssa. Jotkut hiukset hämmästyttävät kiillollaan kosteisiin hiuksiin asetetun öljyn ansiosta, kun taas toiset hyötyvät enemmän kuivasta öljyhiushoidosta. Yleisesti olisi parasta kokeilla kaikkia yllä olevia öljyhiushoitoja ja valita paras vaihtoehto tutkimalla omia hiuksia. On kuitenkin tärkeää asettaa öljyä hiuksiin sekä päänahkaan ja hiustuppiin. Tämä on taatusti ainoa tapa tarjota hiuksillemme terveyttä ja elvytystä.

VIIMEISIN MUTTA EI VÄHIN AIHE – HIUSTEN HUOKOISUUS

Olet varmasti kuullut tai lukenut termistä, jos olet kiinnostunut hiustenhoidosta. Lyhyesti ja ytimekkäästi, hiusten huokoisuus määrittelee hiustesi vauriotason.

Hiusten huokoisuuden voi määritellä tarkistamalla kuinka avoin hiusten ulkoinen suojakerros on.

Mitä avoimempi suojakerros, sitä suurempi vauriotaso. Jos hiusta tutkii mikroskoopilla, avoin suojakerros saa hiuksen näyttämään rosoiselta tai repeytyneeltä.

Termi “hiusten huokoisuus” ilmenee usein öljyhiushoidon yhteydessä. Se johtuu siitä, että hiusöljyjen on sovittava hiusten huokoisuustasolle. Toisin sanoen, kaikki hiusöljyt eivät sovi kaikille hiustyypeille.

Miksi?

Luonnollisissa öljyissä on erilaisia molekyylejä (erilaisia, eli erikokoisia). Mitä suuremmat öljyn molekyylit ovat, sitä paremmin se sopii vaurioituneille hiuksille. Saattaa kuulostaa epämääräiseltä mutta hiusten huokoisuuden voi onneksi jakaa kolmeen kategoriaan. Riippuen hiusten vauriotasosta, voimme jakaa huokoisuuden seuraaviin:

  • Vähähuokoiset – suojakerros istuu tiheästi. Hiukset ovat paksut ja raskaat. Ne eivät ole hauraat mutta voivat irrota, sillä niistä tulee helposti rasvaiset.
  • Keskihuokoiset – suojakerros on hieman avoin. Nämä hiukset vaativat suojaa, ravitsemista ja latvat tarvitsevat usein elvytystä. Ne takkuuntuvat ja voivat olla elottomat sekä vaikeat hallita.
  • Korkeahuokoiset – hiukset ovat äärimmäisen vaurioituneet avonaisella suojakerroksella. Ne ovat kuivat, elottomat, hauraat ja irtoavat liiallisesti. Niiden tuuheustaso on huono.

Onneksi hiusten huokoisuuden voi määritellä trikologistin vastaanotolla. Tarkkaavainen silmä voi kuitenkin määritellä hiusten huokoisuuden ihan itse. Yllämainitut ominaisuudet tulevat auttamaan useimpia naisia määrittelemään hiustensa huokoisuuden.

Luonnollisten öljyjen on sovittava suojakerroksen avonaisuuteen. Siitä syystä luonnolliset öljyt tulisi valita miettien hiusten huokoisuutta.

VÄHÄHUOKOISET HIUKSET – hyödyllisimmät ovat kaikki kauneusvoit ja paksut hiusöljyt, kuten: kookosöljy, monoi öljy, babassu öljy, karitevoi, kaakaovoi.

KESKIHUOKOISET HIUKSET – hyödyllisimmät ovat seuraavat öljyt: manteliöljy, avokado öljy, arganöljy, makadamia öljy.

KORKEAHUOKOISET HIUKSET – hyödyllisimmät ovat seuraavat öljyt: rypälesiemenöljy, auringonkukkaöljy, vehnäöljy, pellavansiemenöljy, kurpitsansiemenöljy, mustakuminaöljy, maissiöljy.

Onnea öljyhiushoitoon!